Mit csinál a személyi edző?(Én)


Első lépésként közösen kitöltünk egy egészségügyi kérdőívet, mely nagy segítségemre lesz a későbbi edzéstervezés során.
Ezt követően felmérem az aktuális fizikai állapotodat:

 

  • Testzsírszázalék mérése Omron BF 508-as készülék segítségével

  • Hajlékonyság tesztelése

  • Körméretek méréseEzeket követően összeállítom a személyre szabott edzéstervedet és étrendedet, majd nekilátunk a célok megvalósításának.
A méréseket 6 hetente megismételjük.

A kezdőknek meg kell tanítani a gyakorlatokat helyesen kivitelezni, ami az anatómiai ismeretek nélkül önállóan majd hogy nem lehetetlen. El kell érni, hogy kialakuljon az úgynevezett "agy-ideg-izom kapcsolat", ami egy viszonylag hosszú, és eredmény szempontjából nagyon fontos tényező. Ezzel egy időben meg kell erősíteni a stabilizáló izmokat, kötőszöveteket, ízületeket, ezzel minimálisra redukálva a sérülésveszélyt. Továbbá fontos feladat még a hajlékonyság fokozása, az állóképesség javítása, illetve a mozgáskoordináció fejlesztése.
A táplálkozást illetően is akad majd némi teendő:
Rossz táplálkozási szokások felfedése, új táplálkozási ismeretek elsajátítása és alkalmazása.

A haladók már ismernek sok gyakorlatot és sok edzésmódszert, ám jellemzően rengeteg rossz beidegződést és tévhitet kell korrigálni, rendbe rakni (kivéve természetesen, ha egy másik jól képzett szakembertől került a kezünk alá).
Az alanyok edzettségi szintje itt már lehetővé teszi, hogy új edzésrendszereket, és jóval nehezebb edzésmódszereket alkalmazzunk rajtuk, amik mind fizikálisan, mind mentálisan  sokkal komolyabb próbatételt fognak jelenteni.
Ahhoz, hogy komolyabb eredmények megmutatkozzanak, a táplálékbevitel megtervezése már jóval nagyobb precizitást igényel, illetve nagyobb hangsúlyt kell fektetni az értrendkiegészítőkre is.

Edzések során a következőkkel találkozol majd:

Súlyzós edzések:
Optimális esetben testünk alakját az izomzatunk határozza meg. A súlyzós edzéssel kiválóan tudjuk erősíteni izomzatunkat és az ízületeinket, így kevesebb valószínűséggel lesznek testtartásbeli problémáink, mozgásszervi betegségeink. Másik fontos tény, ami a súlyzós edzés mellett szól, hogy ha növekedik az izomtömegünk, testünk energiaigénye is nő, fokozódik az anyagcsere gyorsasága is, így alapjáraton is képesek leszünk több zsírt felhasználni energiaként, persze csak akkor, ha odafigyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre is.
Ezen felül a súlyzós edzés pozitív hatásait kb. reggeltől estig lehetne sorolni. Nincs még egy sport, amivel olyan látványos változásokat tudunk elérni külső megjelenésünket illetően.

A kardió edzés:
A szív- és érrendszer-t, továbbá a légző rendszerünket fejlesztjük vele (ez nagyon fontos).
A kardió edzésnek fontos szerepe van a zsírégetésben is. Egyrészt az edzések során is használunk fel zsírokat energiaként, másrészről az edzés után még egy jó darabig fel lesz gyorsulva az anyagcserénk.
Minél erősebb a kardiovaszkuláris állóképességünk, annál könnyebben és gyorsabban fogunk tudni zsírt égetni.
Az izmosodni vágyóknak is erősen javasolt a kardió edzések beiktatása.

Funkcionális tréning - G-flex:
Amíg a legtöbb súlyzóval végzett gyakorlatnak az a célja, hogy izoláltan dolgoztassunk meg egy adott izomcsoportot, addig a funkcionális tréning során egy gyakorlattal egyszerre több izomcsoportot dolgoztatunk meg.
A test tartóizmait, elsősorban a törzsizmokat (hasizmok, mély hátizmok) folyamatosan kontrakcióban tartja. A mindennapi élet mozgásait próbáljuk meg szimulálni.
Fejleszti az erőt, az állóképességet, javítja a koordinációt, megerősíti a stabilizáló izmokat, ezzel csökkenti a sérülések kockázatát. Számos eszközt használhatunk a funkcionális tréningekhez, de mind közül kiemelkedik a G-flex. Közös edzéseink során te is meg fogod látni miért.

Nyújtás:
Rendkívül fontos az edzések mellett folyamatosan nyújtani is, ám valami rejtélyes oknál fogva sokan(személyi edzők is) mégis alábecsülik a nyújtás fontosságát.
A nyújtás enyhíti, vagy teljesen meg is szüntetheti a görcsöket, jelentősen javítja a mozgékonyságot, a mozgáskoordinációt. Ezek egyenes következménye, hogy jobb közérzetet eredményez.
Fontos szerepet játszik a bemelegítésben, edzés közben alkalmazva pedig jobb eredményeket érhetünk el az izomnövekedés területén is. Az edzés végi nyújtások megkímélhetnek az izomláztól, elősegítik az izmok gyorsabb regenerálódását.