Számos rendkívül hasznos kiegészítő követelne még joggal helyet magának ezen a listán, nézzük a legfontosabbakat.

  Vitaminok, ásványi anyagok
Azt gondolom, hogy a legalapvetőbb kiegészítőről beszélünk, akár átlag emberekről, akár sportolókról legyen szó, a vitamin szükségletünket szinte mindig fedeznünk kell kiegészítők segítségével. Ha a táplálék kiegészítőkről fel lehetne állítani egy fontossági sorrendet, minden bizonnyal a vitaminok töltenék be az első helyet.

  •  A vitaminok (mikro tápanyagok) az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Egyetlen vitamin hiánya felboríthatja az egész szervezet egyensúlyát. Sajnos jelenlegi élelmiszereinkben csak igen kis mennyiségben fordulnak elő, köszönhetően a modern mezőgazdaságnak és a feldolgozóipar jelenlegi eljárásainak. Éppen ezért elegendő mennyiségű vitamin bevitelére kiegészítőt kell használniuk még azoknak az átlagembereknek is, akik nem sportolnak semmit. A sportolókra ez hatványozottan igaz. A cukrok és a fehérliszt túlzott fogyasztása rontja a vitaminok felszívódását. A vitaminok ásványi anyagok nélkül nem tudják kifejteni hatásukat, éppen ezért fontos, hogy az ásványi anyagok beviteléről is gondoskodjunk, és megfelelő hatásfokkal hasznosuljanak a vitaminok. Energiát nem hordoznak. A szervezet képes néhány vitamint szintetizálni, de a legtöbb vitamin esszenciális (a szervezet nem képes előállítani, ezért nélkülözhetetlen). Vízben vagy zsírban (A,D,E,K) oldódnak. Szerintem nem könnyű feladat, de a zsírban oldódó vitaminokat elvileg túl lehet adagolni. Mindenesetre azért a vitaminhiány jóval gyakoribb eset, mint a vitamin túladagolás (én még nem találkoztam olyannal, aki vitamin túladagolástól szenvedett). És végül ne feledjük, hogy vitaminterápiával a legtöbb betegség gyógyítható, állapotunkat jelentősen javíthatjuk vele.

  • Ásványi anyagok a szervezet számos folyamatába bekapcsolódnak, a csontépítéstől az idegrendszer működésén át még sok-sok építő folyamatba (kalcium, foszfor, kálium nátrium, magnézium, króm, kobalt, réz, vas, mangán szelén, cink, jód, fluor és molibdén). 13 a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet ismerünk. Ásványi anyagok nélkül a vitaminok jótékony hatásai nem tudnak érvényesülni, és érdemes azt is tudni, hogy amíg egyes vitaminokat a szervezetünk képes szintetizálni, addig az ásványi anyagokat csakis kívülről tudjuk bevinni. Igen érzékeny egyensúlyban állnak egymással, ezért pótlásuk folyamán fokozott óvatosságra van szükség, mert bizonyos elemek (pl: a vas) túlzott bevitele gátolhatja a többi elem felszívódását, más elemek hiánya pedig igen könnyen megbonthatja szervezetünk egyensúlyát.

   
  Az antioxidánsok szintén fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Elsősorban a szabadgyökök káros hatásaitól hivatottak megóvni szervezetünket. A szabadgyökök anyagcsere folyamatok és kémiai reakciók során szabadulnak fel, nagy reakció képességű ingatag molekulák, melyek stabilizálásához egy másik elektron szükséges. Ezt a másik elektront egy ép sejtünktől szokták elvenni, ezáltal sejtrongáló hatásuk van. A szabadgyökök túlzott elszaporodása szervezetünkben (jelenlegi táplálkozásunk mellett jó eséllyel bekövetkezhet) különböző betegségeket idézhet elő, az emésztőrendszeri betegségektől kezdve egészen a daganatos betegségekig. Az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, ezáltal támogatják szervezetünk egészséges működését, és megelőzhetik súlyos betegségek kialakulását. Nézzünk néhány antioxidáns-t: Acai Berry, C-vitamin, szőlőmag kivonat, Citrus Bioflavonoidok, fokhagyma, zöldtea....

  Emésztést segítő készítmények:
    Az Emésztő enzimek: segítik az elfogyasztott ételek lebontását, szabályozzák az emésztési folyamatokat, hozzájárulnak, hogy az elfogyasztott táplálékok minél nagyobb arányban felszívódjanak. Három emésztő enzim van, mely a makronutriensek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) lebontását végzi:

  • Proteáz: feladata a fehérjék lebontása

  • Amiláz: feladata a szénhidrátok lebontása

  • Lipáz: feladata a zsírok lebontása 

 

Az emberek túlnyomó többségének a szervezete valamelyik enzimből (de olyan is van, hogy az összes enzimből) keveset termel. Az emésztő enzimek hiánya számos kellemetlen tünetet okoz, ilyen a puffadás, gázképződés, székrekedés vagy hasmenés, és a tápanyagok elégtelen felszívódása. Az enzim kiegészítők használatával megszűnhetnek ezek a panaszok. A kor előrehaladtával egyébként szinte törvényszerűen csökken az enzimtermelődésünk. Aktív sportolóknak, akiknek megnövekedett a tápanyag igényük, különösen ajánlott emésztő enzimeket szedniük, hogy az átlagon felüli tápanyag bevitelt is gond nélkül emészthessék.
    Pro-, Pre-biotikumok:
A probiotikumok jótékony baktériumok, helyreállítják az állandó bélflóránkat, melyeknek száma folyamatosan csökken az egyoldalú táplálkozás miatt, a stressz hatására, vagy épp az antibiotikumok szedése miatt.                     
       A probiotikumok visszaszorítják a káros baktériumokat, és nem engedik őket elszaporodni.
    A perbiotikumok tulajdonképpen a probiotikumok egyedüli tápanyagai, természetesen fokozzák termelődésüket, szaporodásukat, így az együtt szedésük erősen javasolt, különben külön-külön nem lesznek hosszú életűek. További hasznos tulajdonságuk, hogy megakadályozzák a betegséget okozó baktériumok megtapadását a bélfalon, továbbá elősegítik egyes ásványi anyagok és nyomelemek (kalcium, magnézium, cink, vas) felszívódását.
Együttes szedésükkel számos emésztőrendszeri betegség megszüntethető, enyhíthető.

  Ízületek védelme: Amennyiben komolyabban elkezdünk foglalkozni a sporttal, nem árt elgondolkodnunk azon, hogyan tudjuk megelőzni a sérülések kialakulását. Természetesen fontos a megfelelő bemelegítés, és edzések közben is fontos, hogy megfelelően koordinálva kivitelezzük a gyakorlatokat, de még ez sem garancia arra, hogy a sérülések elkerülnek majd minket. Ezért ajánlott az ízületrendszerünket támogatni "némi" kiegészítővel, főleg haladó szinten. Általában két eset szokott fennállni azok körében, akik ízületvédőket fogyasztanak:

  •  Jobb esetben megelőzés jelleggel szedünk ízület erősítőket, kis- vagy épp közepes dózisokban. Ha nem akarunk 300 kilókat nyomni fekve, akkor hosszú távon tényleg karban tartja az ízületeinket, és kisebb lesz a valószínűsége, hogy néhány hónapon belül ropogó könyökkel, térddel, vagy vállal kezdünk neki az edzéseknek. Ha egészséges az ízületrendszerünk, az izomzatunkban is kisebb valószínűséggel fognak sérülések bekövetkezni.

  • Rosszabb esetben már baj van, ezt megpróbáljuk kezelni, és nagy dózisokban szedjük az ízület erősítőket, gyulladáscsökkentőket, stb., reménykedve abban, hogy a nagy dózisok hamarabb gyógyítanak. Az ízületeinknek azonban van egy rossz tulajdonságuk, mégpedig az, hogy az anyagcseréjük meglehetősen lassú, így több hét is lehet, mire az adott ízületvédőnknek elkezdjük érezni a jótékony hatásait, így hát a nagyobb dózis nem feltétlen fog hamarabb célba érni.

Voksoljunk tehát a megelőzés jelleggel való szedésére. Nem feltétlen szükséges az év 365 napján szedni, de érdemes 2-3 hónapon keresztül használni, aztán ugyanennyi ideig pihentetni az alkalmazását.

Az ízületvédő készítmények legfontosabb összetevői:
Glukózamin-szulfát: Tengeri kagylók héjából vonják ki, segít eljuttatni a tápanyagot a sérült helyre+csökkenti a fájdalmat.
Kondroitin-szulfát: Állati porcok egyik fő alkotó eleme. Hatása meglehetősen hasonló a glukózamin szulfátéhoz, ám együtt alkalmazva őket sokkal erősebbek, mint külön-külön.
MSN(metil-szulfonil metán): Tejtermékek, tojás, húsok természetes összetevői. Erős gyulladáscsökkentő hatása van, emellett elősegíti a kollagén termelődést is. A legtöbb ízületerősítő termékben elsősorban ez a három hatóanyag található meg.
Kollagén: A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és a csontozat egyik alkotó eleme. Segítséget nyújt az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében, így alkalmazhatjuk porcépítőként illetve az ízületek közötti kenőanyag újratermelésében is segíthet. Jó felszívódás jellemzi.
Halolaj: Számos pozitív hatása mellett csökkenti az izmokban, ízületekben kialakult gyulladást és egyfajta kenőanyagként tovább javítja az ízületek működését.
Hyaluronsav: Porcok egyik fő alkotóeleme. Erős gyulladáscsökkentő hatása van. Antioxidáns, védi a bőrt az öregedés ellen.
Természetesen számos más anyag is létezik, melyek segíthetik ízületeink karbantartását.

Edzés intenzitás fokozók: Bizony mindenkivel előfordul olykor, hogy nem a kellő mentális fókusszal lát neki az edzésnek, vagy hogy egy hosszú és kemény nap után ér le a terembe, és kedve még csak-csak lenne az edzéshez, de fizikális ereje már nem sok. Ilyenkor hasznos lehet egy kis plusz löket, hogy végig tudjuk csinálni az edzéseket az eltervezett szinten. Az ilyen nehéz napokon érdemes lehet ergogén kiegészítőket alkalmaznunk. Az ergogén hatóanyagú kiegészítők képesek fokozni a fizikai és mentális teljesítményünket. Ezek a kiegészítők számos hatóanyagból épülnek fel, egyes hatóanyagok megnövelik az energia szintünket (pl: koffein, taurin), míg más összetevők az izmok savasodást gátolják (pl: karnozin, béta-alanin, citrullin-maláta), vagy éppen fokozzák a bedurranást (kreatin). Mint mondtam, nehéz napokon tényleg nagy segítségünkre lehetnek ezek a kiegészítők, azonban hosszú távú és rendszeres szedésüket személy szerint nem ajánlom.