Számos táplálék kiegészítő termék rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek testtömeg gyarapodást idézhetnek elő, így a tömegnövelők fogalomkörébe tulajdonképpen viszonylag sok terméket sorolhatunk.

A klasszikus értelemben vett tömegnövelő-t jellemzően szénhidrátok és fehérjék különböző százalékos arányú keveréke alkotja. A fehérjék mennyisége 10-50%-ig, míg a szénhidrátok a fennmaradó 50-90%-ot teszik ki. Természetesen egy komolyabb tömegnövelő még számos hasznos dologgal is el van látva pl: kreatin, vitaminok, jó minőségű zsírok, emésztő enzimek stb... Kezdőknek, főleg vékony testalkatúaknak kifejezetten javasolt a kezdetekben tömegnövelőt alkalmazni, amíg el nem sajátítják a különböző táplálkozási fortélyokat, illetve meg nem tanulnak kellő intenzitással edzeni.

Kreatin
Tömegnövelő - alapozó szakaszban nagy előszeretettel alkalmazzák a sportolók a kreatint, melynek alkalmazása sokszor látványos eredményekkel párosul. Három aminosavból épül fel. A szervezet naponta körübelül 2 gramm kreatint termel, amelynek mintegy 98%-a az izmokban található. Legfőképpen húsokból tudunk bevinni plusz mennyiséget, mivel az izomsejtek csak rövid ideig tudják a kreatint raktározni, így a sporttevékenységek során keletkezett hiányt folyamatosan pótolni kell.

Rengeteg pozitív tulajdonsága révén számos sportban alkalmazzák a football-tól kezdve az atlétikán át egészen a testépítésig. Nézzük hát mik ezek a pozitív tulajdonságok:
gyorsítja a regenerációs időt
elősegíti az izmok hipertrófiájának és erejének a növelését
jelentősen fokozza az edzések intenzitását, különösen a rövid időtartamú (pl: sprint) tevékenységek során
mérsékli a tejsavképződést
közvetlen és pozitív hatással van a fehérje szintézisre
fokozza a szervezetben a cukrok elégetését

A kreatinnak számos változatával lehet találkozni, ám nyilván mindneki a leghatásosabb változatát keresi.
A kreatin két legnépszerűbb formulája a kreatin monohidrát és a kre-Alkalyn.

A kreatin monohidrátnak az előnye, hogy gyakorlatilag a legolcsóbb, és az egyik leghatásosabb kreatin. Ez a kreatin legrégebbi formulája, a felhasználók körében népszerűsége továbbra is töretlen.
A Kre-Alkalyn a legújabb generációs kreatin formula, jelenleg az egyik legdrágább és a beszámolók szerint talán a leghatékonyabb is. Több fajtája is elterjedt, vannak kimondottan edzés előtti, és vannak edzés utáni formulák is.

Úgy gondolom, hogy a kreatint kezdő szinten még nem érdemes bevetni, inkább akkor hívjuk segítségül, ha teljesítményünk megragadt egy szinten. Az esetek 90%-ában kézzel fogható változásokat hoz.

A soron következő termékek nem a "kalsszikus" értelemben vett tömegnövelők közé tartoznak, sőt a szálkásítás folyamán még kiemeltebb a szerepük, ám a minőségi tömegnöveléshez hatékonyan hozzájárulhatnak.
 
Természetes tesztoszteronszint fokozók
Elsősorban növényekből vonják ki őket (mint pl. a tribulus terrestris-t a királydinnyéből), vagy éppen említhetném a ginzenget is. Ezeken kívül természetesen számos más növényt is alkalmaznak arra, hogy saját hormon szintünket optimalizáljuk. Előnyük az, hogy nem borítja fel a saját hormon háztartásunkat, így egészségesen tudjuk fokozni a tesztoszteron szintünket, ami az izom fejlődés legfontosabb hormonja.
Számos jó tulajdonságuk van, zsírmentes izomtömeget tudunk vele építeni, javíthatja a hangulatunkat, fokozza  a potenciánkat. A férfiak tesztoszteron termelődése 30 éves kor felett elkezd csökkeni, így elsősorban a 30 év feletti korosztálynak javasolt a készítmény alkalmazása. 30 éves kor alatt a legtöbbünknek valószínűleg nem fog különösebb változást előidézni az alkalmazása.

BCAA
Más néven az elágazó láncú aminosavak, ezek építik fel az izomfehérjék egyharmadát. Szedésésvel növelhetjük a proteinszintézist, ami az izmok növekedését, erősödését idézi elő. Meggátolja a katabolizmust, azaz izmok leépülését, ennek a tulajdonságának diétában fokozott jelentősége van.
Másik pozitív tulajdonsága, hogy az izmok képesek üzemanyagként használni, mikor az izom glikogén raktárai kiürülnek. Az izmok regenerálásában is fontos szerepet tölt be.

Glutamin
A glutamin egy nem esszenciális aminosav, amit  bár szervezetünk is képes előállítani, ám stressz helyzetekben nem termel megfelelő mennyiséget.
Számos pozitív tulajdonsággal bír, mindenek előtt érdemes megjegyezni, hogy az izomzatunk 60%-a glutaminból épül fel.
Fontos szerepet játszik az izmok regenerálásában, gátolja az izomlázat, növeli az edzéseink hatékonyságát. Ezen kívül javítja az immunrendszer működését, serkenti az agyat, meggyorsítja a fekélyek utáni gyógyulást, és bármilyen baleset után is gyorsítja a felépülést.

HMB  
A HMB a béta-hidroxi béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben (pl. grapefruit), halban, de még az anyatejben is. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy szedésével edzés mellett javíthatjuk a száraz izomtömegünk gyarapodását, erőnk növekedését, meggátolja az izmunk lebomlását, meggátolja az izomláz kialakulását, és mindemellett testzsírszázalékunk csökkenhet. Kreatinnal kombinálva igen komoly erő- és izomtömegnövekedést érhetünk el.