Fogyás hatékonyan!

                                                                   Hogyan kezdjünk neki a fogyásnak?
                                                                                      (A Kezdet)


Biztos te is számos módszert kipróbáltál már, amelyekkel csökkentheted a testsúlyodat, de nagy valószinüséggel egyik sem vált be hosszútávon igazán.
Mi lehet ennek az oka? Rossz módszert javasoltak?  Esetleg elrontottál valamit a fogyókúra alatt? Idő előtt feladtad a kitűzött célt?
Amit a legtöbb esetben hajlamosak vagyunk elrontani, az nem más, mint a kezdet. Márpedig ha elrontjuk a kezdetnél, akkor nagy valószínűséggel nem fogunk tudni elérni a végső célunkhoz. A helyzet az, hogy az ember természete olyan, hogy szívesen elhiszi a jól hangzó dolgokat, ám a jól hangzó dolgok zömében nem reálisak, így mikor nekivágunk egy jól hangzó ígéretnek, amivel reményeink szerint rövid idő alatt sokat fogunk fogyni, minimális energia befektetéssel, méghozzá tartósan, akkor sajnos már a kezdetnél csalódni fogunk.

Ha szeretnénk elérni a végső célunkat és egészségesen szeretnénk lefogyni, 3 fő tényezőt kell figyelembe vennünk a kezdettől fogva:

1. Mentális tényezők
2. Táplálkozás
3. Edzés


Ha csak egyik tényezőben is hibázunk, akkor sajnos már csak fele más sikereket tudunk majd elkönyvelni.

Nézzük hát meg, a fentiek alapján, melyek azok a hibák, amelyeket nem követhetünk el, ha sikeres és tartós testsúlycsökkenést szeretnénk elérni.

A Mentális Tényezőknek kulcs szerepük lesz abban, hogy jól sikerüljön majd a kezdet.
Első és legfontosabb dolog, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen folyamatosan azon munkálkodnak a cégek, hogy megtévesszenek minket. Azt tudom javasolni, hogy legyünk gyanakvóak.
Ha egy reklám azt mondja, hogy napi 5-15 perc időráfordítással, több ruha méretet fogunk fogyni, vagy egy új csodabogyó szedésével 1 hónap alatt észveszejtően sok, 15-20 kg feleslegtől fogunk megszabadulni, ne higgyük el! Ne akarjuk kipróbálni! Ne hagyjuk, hogy becsapjanak!

• Tudatosítsuk magunkban, hogy a fogyás első sorban rajtunk áll vagy bukik.
• Adjunk időt magunknak, ne akarjunk 2 hét alatt csúcsformába kerülni.
• Ha megfelelő, követhető célokat tűzünk ki magunk elé, és azokat következetesen betartjuk, biztosak lehetünk abban, hogy az eredmény meg fog mutatkozni.
• Higgyünk magunkban!!!

Táplálkozás
A táplálkozás fogyásunk sikerének akár 70%-át is adhatja, ezért érdemes nagyon komolyan venni.
Számos hibázási lehetőség áll fenn, nézzük, melyek azok, amiket leggyakrabban követünk el:
• Úgy diétázunk, hogy nem eszünk – Ettől jól belassul az anyagcserénk, izmot is vesztünk nem csak zsírt, ráadásul rossz lesz a közérzetünk és a szervezetünk legyengül.
• Kipróbáljuk az éppen aktuális és trendi, néhány hetes diétát – Ezek a „diéták” minden szakértelmet nélkülöznek, általában egy tényszerű dologba kapaszkodnak bele, eredményeket természetesen nem hoznak hosszú távon, rövidtávon egy – két kilót fogyhatunk éppen.
• Sablon étrendet követünk – Minden ember emésztése más, valaki nem tolerálja a lisztet vagy a tejet, más nehezen emészti a marhát, míg egy másik ember meg éppen a zöldségeket emészti nehezen és allergiás a magvakra.
Azt javaslom, próbáljuk megismerni a szervezetünket, kísérletezgessünk, hogy mire hogy anreagál a szervezetünk. Ha valami puffaszt, vagy kiütésesek leszünk tőle, inkább hanyagoljuk, és ne foglalkozzunk vele,akkor sem, ha szépeket ínak róla.

De, hogy konkrét dolgokat is említsek, adok most neked 4+1 tippet, amit ha megfogadsz, lerakhatod egy sikeres diéta alapjait:

1. Az első étkezésed, felkelésedtől számított fél órán belül legyen meg (lehet turmix is), így a nap hátralevő részében sokkal jobban fog dübörögni az anyagcseréd!
2. Ne erőltessük a péksüteményeket reggelire, sőt más étkezésekhez se!
3. Kezd el kiiktatni az étrendedből a cukrot és a lisztet!
4. Étkezz egy nap legalább négyszer - ötször, így a szervezeted nem fogja egyből zsírrá alakítani a bevitt táplálékot!

4+1. Nagyon fontos diétánál a fokozatosság. Ha elkezdjük kiiktatni az étrendünkből a cukrot és a lisztet, azt ne máról holnapra tegyük, mert a szervezetünk már hozzászokott – mint a dohányosoké a nikotinhoz- és ragaszkodni fog hozzá, emiatt pedig rosszul érezhetjük magunkat eleinte. Adjunk magunknak 1 hónapot, és hónap végére, iktassuk ki étrendünkből teljesen a lisztet és a cukrot (néha napján ehetünk persze, de a rendszeres étkezésekből mindenképpen iktassuk ki.)

Ezeket az elveket betartva, már látványos súlyvesztést érhetünk el az első hónapban.

Edzés:
Az igazság az, hogy edzés nélkül is tudunk fogyni. De ha ez így van, akkor minek edzünk???
Habár edzés nélkül valóban képesek lehetünk kisebb-nagyobb fogyásra, hosszú távú és tartós eredményeket csakis az edzés segítségével fogunk tudni elérni. Az edzés hatására jelentősen javulnak az anyagcsere folyamataink, jelentősen jobb lesz a metabolizmusunk (tápanyag beépülés), edzés alatt és edzés után zsírt fog égetni a szervezetünk, illetve jelentősen javulhat a hormonháztartásunk is. Tehát az edzéssel fokozzuk a zsírégetést, és tartósabbá tesszük azt.

Három nagy hibát követhetünk el mikor nekikezdünk edzeni:

1. Túleddzük magunkat
Lemegyünk futni, és csak futunk, futunk, futunk. Lemegyünk az edzőterembe is, és be akarjuk pótolni az elmúlt éveket, néhány óra alatt. Egy-két héten belül jelentkeznek majd a túledzettség tünetei, fáradékonyak leszünk, rossz lesz a közérzetünk, ráadásul minden testrészünk sajogni fog az izomláztól és elmegy a kedvünk az egésztől. Ezek után szinte borítékolhatóan nem fogunk edzéssel próbálkozni az elkövetkezendő hónapokban.
2. Túl keveset edzünk
Lejárunk edzeni nagy ritkán egy-két-három hetente, a fejlődés elmarad, aztán emiatt nem is folytatjuk tovább az edzést. Frappáns kifogást pedig találhatunk százat, de általában a jól bevált „most nincs erre időm” szokott lenni a befutó.
3. Rossz edzésmódszert választunk
Tegyük fel, hogy rendben van a lelkesedésünk és a kitartásunk is, ám van rajtunk 20kg fölösleg. Elmegyünk futni, nem adjuk fel, elmegyünk aerobikozni, nem adjuk fel. Lejárunk, keményen edzünk hónapokig. Aztán elkezd fájni a térdünk, bokánk, lesérülünk. Nem tudjuk folytatni az edzést.

• Kezdetben edzzünk heti 2-3 alkalommal.
• Érezzük jól magunkat edzés közben, de azért érezzük, hogy elfáradtunk.
• Fokozatosan növeljük az edzés nehézségét (az első edzés után a másodiknak nem kell kétszer olyan nehéznek lennie).
• Ha van valamilyen sérülésünk, vagy jelentős túlsúllyal küszködünk, feltétlen kérjük ki egy szakember véleményét, mielőtt nekilátunk edzeni!

Amennyiben  szeretnél még több hasznos infót arról, hogyan formálhatod alakodat hatékonyan, iratkozz fel a  hírlevelemre itt!