Tévhitek

 


Rengeteg tévhit és legenda kering az edzőtermekről illetve magáról az edzésről és edzés módszerekről. Főként a kezdőknél illetve a sportolni vágyóknál vannak kételyek ami miatt sok esetben nem is jutnak el az edzőterembe, mert téves információk alapján előítéleteik vannak, így meg sem adják az esélyt maguknak arra, hogy változtathassanak megszokott életmódjukon. Tegyük hát most tisztába ezeket a tévhiteket!

   "Ha lemegyek az edzőterembe, kinéznek majd, mert nem vagyok izmos / gyenge vagyok / túlsúlyos vagyok / nem tudom használni a gépeket..."                                               
  Ezt sajnos igen gyakran hallani olyan emberektől, akik szeretnének végre elkezdeni sportolni. Azonban ha belegondolunk, mindenkinek el kell kezdenie valahol, és azok az emberek, akik évek óta edzőterembe járnak, egykor ők is elégedetlenek voltak magukkal. A legtöbb edzőteremben pozitív és barátságos légkör uralkodik! Az edzőtermekben általában vannak terem- és személyi edzők, akik biztos alapokat tudnak nyújtani a kezdéshez. Ezen felül tapasztalataim alapján az edzőterembe járó emberek gyakorlatilag egy közösséget alkotnak, és szívesen megosztják a kezdőkkel is a tapasztalataikat.
 
    "Szeretnék elkezdeni edzeni de, nem akarok olyan izmos lenni mint a body-s újságokban azok a testépítők"
Mindennek előtt had idézzem Arnold Schwarzeneggert
: "Ha elmész egy tenisz vagy golf edzőhöz, mert szeretnél megtanulni teniszezni vagy golfozni, nem fogod azt mondani neki, hogy tanítson mester, de csak óvatosan, mert én nem akarok olyan nagy játékos lenni mint Roger Federer vagy Tiger Woods." Ugyanez vonatkozik az edzőtermi edzésekre is. Ahhoz, hogy valaki úgy nézzen ki, mint a body-s magazinok címlapján feszítő férfiak és nők, rengeteg év edzés, helyes táplálkozás és nem utolsó sorban kiváló adottságok szükségeltetnek. Hadd áruljam el hát a nagy titkot: néhány hét edzés után senkiből sem lesz 120kg-os hústorony, vagy éppen szikla kemény hasú fitnesz modell.

    "Nekem nincs időm sportolni"
Ez a leggyakoribb és egyben a legmeggyőzőbb kifogás, amivel leginkább csak magunkat hitegetjük. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk életében vannak olyan periódusok (építkezés, újszülött gyerek, vállalkozás beindítása stb...) amikor tényleg nem jut időnk edzeni, ám ez a ritkább eset. Abszolúte igaz az a közhely, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szakít, és ha nem szakítunk az egészségünkre mi magunk elegendő időt, akkor majd a szervezetünk megteszi helyettünk, ám az már sokkal rosszabb lesz.

  "Táplálék kiegészítő (legfőképpen a fehérje por) egy és ugyanaz mint a szteroid"
Egyszerűen döbbenetesnek tartom, hogy valakinek még 2012-ben is ilyen erős és megmásíthatatlan téveszméi vannak (gyakran sajnos még orvosoknak is) a táplálék kiegészítőkkel kapcsolatban. Ez elsősorban súlyos információhiányt jelez az illető(k)nél.
Az étrendkiegészítőknek annyi közük van a szteroidokhoz, mint a focinak a golfhoz; azaz semmi! Az étrenkiegészítőt természetes anyagokból vonják ki (Tribulus Terrestris-királydinnye, tejsavó fehérje-tej stb...), és különböző eljárásokkal teszik koncentrálttá, így kevesebb fölös kalóriát jelent a fogyasztásuk, a tápanyag értékük pedig nagyon magas, mindez mellékhatások nélkül (hacsak nem vagyunk allergiásak valamely összetevőre pl. glutén, laktóz...) A szteroidok gyógyszernek minősülő tiltott dopping szerek (pl. növekedési hormon, epo, stb...), előállításuknál biokémiai és szintetikus lépések váltják egymást, használatukkal komoly teljesítmény növekedésre tehetünk szert, ám számos káros mellékhatással kell számolnunk, melyek egy része visszafordíthatatlan.
 A jó minőségű táplálékkiegészítők több minőségi és doppingvizsgálaton is átesnek, így nem kell attól tartani, hogy használatukkal kárt teszünk magunkban. Bővebben a táplálékkiegészítés menüpontban olvashatsz a témáról.

   "Én már túl idős vagyok ahhoz, hogy elkezdjek sportolni"
"Én már túl idős vagyok ahhoz, hogy elkezdjek sportolni"
Mondják ezt a 30-40-50 évesek. Az igazság viszont az, hogy "jobb később, mint soha".
Nyilván nagy előny, ha valaki már gyerekkora óta sportol, de egyáltalán nem előfeltétele annak, hogy lemenjünk az edzőterembe. Persze ha valaki 50-60 éves korában szeretne elkezdeni sportolni, akkor azt már nagyon körültekintően kell elkezdeni, és mindenképpen szükséges orvossal, illetve sportban járatos szakemberrel konzultálnia. De ez nem szabad, hogy bárkit is visszariasszon!


" Legjobb diéta, ha nem eszem"
A nem evés tény, hogy kalória deficitet okoz, de nem feltétlen úgy, ahogy szeretnénk. A szervezetünk az izomzatunkból gyorsabban képes energiát előállítani, mint a zsírsejtjeinkből, ezért ha nem eszünk és energia deficitet hozzunk létre, a szervezetünk először az izomzatunkat fogja elkezdeni lebontani (katabolizmus), majd később nyilván a zsírt is elkezdi bontani. Testünk alakját optimális esetben elsősorban az izomzatunk határozza meg. Így ha valaki, akin van, mondjuk 25 kg fölösleg, elkezd "diétázni”, nem csak a zsírt, de még azt a kevéske izmot is elveszti, ami volt rajta, magyarul bár kevesebb lesz a testzsírszázaléka, a testtartása, alakja, bőre továbbra sem lesz az ideális.


 "A súlyzós edzéstől kötöttek-merevek leszünk"
Egy újabb tévhit, aminek valójában nem sok alapja van.
Bármilyen sportot űzünk is, ha nem fordítunk kellő figyelmet és időt a nyújtásra, akkor rövid időn belül valóban kötöttek és merevek leszünk. Napjaink elit ökölvívói között is számos olyan akad, akik az elmúlt években több mint 10 kg izmot pakoltak magukra (Manny Pacquiao, Juan Manual Marquez), ám sebességük és mozgékonyságuk egy fikarcnyit sem változott. Minden sportág képviselői – a sprinterektől a focistákig – használnak súlyzókat az edzéseikhez, ám kötöttségnek és merevségnek nem sok nyoma látszik :)