Zsírégetők

Tudom, most titkon sokan reménykednek, hogy meg fognak ismerni valami új csodaszert, valami titkosat, amiről eddig még nem hallottak, és ezzel aztán majd megszabadulnak a nemkívánatos feleslegtől.
A helyzet azonban az, hogy jelenleg nincs olyan legálisan kapható "szer", amitől majd csak úgy hip-hop ledobjuk a feles kilóinkat és élünk tovább karcsún és boldogan.
Az úgynevezett Zsírégető készítmények valóban sokat segíthetnek a diétánk alatt, ám ha csak az eddigi megszokott életmódunkat éljük, és úgy szedünk "zsírégetőket", nem fogunk jelentős változásokat tapasztalni, és pláne nem hosszú távú változásokat. Tehát még mielőtt zsírégetőre adunk ki pénzt, azt javaslom, hogy egy szakember segítségével próbáljuk meg összeállítani a megfelelő étrendet, edzést, és a későbbiekben próbálkozzunk valamilyen zsírégetővel, mikor már lelassul a fejlődésünk üteme.

A most következő zsírégetőkről tudni kell, hogy ezek nem a gyógyszeriparban használt étvágycsökkentők, hanem kizárólag természetes alapanyagokból készült lipotróp (zsírbontó) anyagok.
Némely termék jól alkalmazható önállóan is, ám akad olyan is, amelyik más hatóanyagokkal kombinálva fejti ki hatását. A több komponensű zsírégetők egyik legfőbb hatóanyaga a koffein, mely növeli a vérnyomást, gyorsítja a szívverést, ezáltal energikusabbak leszünk és több kalóriát égetünk. Ha valakinek magas a vérnyomása, vagy valamilyen szívbetegsége van, lehetőleg olyan zsírégetőt válasszon, amely nem tartalmaz a koffeint, vagy ahhoz hasonló stimuláns anyagokat.
   
L-carnitin
Segít eljuttatni a zsírsavakat a sejtek belsejébe, ahol ezek elégve energiát szolgáltatnak a szervezetnek, így megnöveli a zsírok energiaforrásként való felhasználását. Az egyik leghatékonyabb, ugyanakkor legveszélytelenebb zsírégető, mely számos más pozitív tulajdonsággal is bír: jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, lelassítja a tejsav képződését - ezáltal a kimerültség később lép fel, és az izomzat hamarabb regenerálódik, javítja a szervezet oxigénfelvételét, megakadályozza a zsírok lerakódását, csökkenti a koleszterin szintet. Edzés előtt 20-30 perccel vegyük be, illetve reggel felkelés után. Az ananászban viszonylag nagy mennyiségben található meg, ám az ananász gyümölcscukor tartalma miatt, annak nagy mennyiségű fogyasztása esetén sem foguk zsírégető hatást tapasztalni.
 
HCA
A garcinia cambogia nevű növény gyümölcsének a héjából vonják ki.
Segít blokkolni a zsír raktározódását, csökkenti az étvágyérzetet, megakadályozza, hogy a szénhidrátok zsírrá alakuljanak, valamint szerepet játszik az anyagcserénk felgyorsulásában. A terméket önmagában használva valószínűleg nem fogunk jelentős változásokat tapasztalni, így érdemes más diétás készítménnyel kombinálni.
 
Chitosan
Egy 100%-os természetes ballasztanyag, melyet elhalt kagylós állatok kitinjéből vonnak ki. Az emésztő rendszerünkbe jutva mint egy mágnes vonzza magához a zsírokat, saját tömegének akár 3-6 szorosát is, majd  a széklettel együtt távozik a szervezetből. Ami ellene szól, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) is távoznak vele együtt a szervezetünkből, ezért fogyasztása előtt 2 órával javasolt multi vitamin készítményt fogyasztani. Bár a termék tényleg jól működik, az imént említett negatív tulajdonsága miatt  használata nem javasolt 3-4 hétnél tovább.
 
CLA
A CLA (konjugált linolénsav) hozzájárulhat  a szervezet zsírraktárainak csökkentéséhez, esetlegesen segíthet növelni a sovány izomtömegünket. Jó hatással van az immunrendszerre, a rák minden stádiumában jótékony hatással bír.
 
Króm
Egy nyomelem, mely számos életfunkciónkban fontos szerepet tölt be. A lakosság nagy részénél tapasztalható krómhiány, aminek egy súlyos következménye a szervezet romló cukor háztartása.
Pozitív tulajdonságai között szerepel, hogy optimalizálja az inzulin szintünket, és a vércukor szintet is kontrollálja. Fogyasztó hatása is  van, ami önmagában nem jelentős, ám más zsírégetőkkel kombinálva igen komoly eredményeket produkálhat.
   
Guggulsteron
A commiphora mukul nevű fából kivont hatóanyag, mely fokozza a pajzsmirigy jód felvételét, és a T3, T4 hormonok termelődését, melyek felgyorsítják az anyagcserét, továbbá csökkentik a koleszterin szintet is.

Guarana
A brazíliai Amazon esőerdőben honos, javítja a testi és szellemi teljesítő képességet.  Hatása nagyon hasonlatos a kávééhoz, azzal a különbséggel, hogy jóval hosszabb ideig tart éberen minket. Megnöveli a zsírok energiaforrásként történő felhasználását. Alkotóelemként használják energia italok gyártásához, de segítséget nyújthat emésztési panaszok (hasmenés) és depressziós tünetek kezelésekor is. Kutatások kimutatták, hogy egyéb zsírégetőkkel (pl. CLA) használva jelentős zsírvesztés érhető el.
 
Zöldtea
Termogén, zsírégető hatású. A hő termelésével fokozza a szervezetünk által elégetett energia mennyiségét. Kiváló antioxidáns, segít megelőzni a rákot.

A fent említett zsírégető-, vagy zsírégetést elősegítő természetes alapanyagú készítményeken kívül természetesen még számos más termék is kapható, de szeretném hangsúlyozni, hogy nincs  olyan csodabogyó, amelynek önmagában való szedésével fogjuk elérni a kívánt karcsúságot.