Táplálék kiegészítés

 

 

Táplálék kiegészítők és a személyi edzés

Egy jó személyi edzőnek azt gondolom, elengedhetetlen látnia az összefüggéseket az edzés és a táplálkozás között. Ha csak nem vagy azon kevés nagyon szerencsés emberek között, akik hihetetlenül jó genetikával vannak megáldva, akkor bizony az étkezések száma és minősége nagyon komolyan fogja befolyásolni a fejlődésedet, akár fogyni, izmosodni, vagy épp regenerálódni szeretnél egy sérülésből.
 
Tételezzük fel, hogy heti négyszer jársz le edzeni másfél órát, az átlagosan 6 óra edzés egy héten. Egy hét mint tudjuk 168 órából áll, amiből ha levonjuk az edzéseket, marad 162 óra. Ebben a 162 órában nem dőlhetünk hátra mondván, hogy én már megtettem a magamét az edzéssel. Az edzés hatására jó eséllyel roncsolódnak majd az izomrostjaink, lemerülnek szervezetünk glikogén raktárai, és megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya (magyarul kárt teszünk magunkban), ezeket mind helyre kell állítanunk, méghozzá a táplálkozással. A táplálkozásunk lesz a kulcsa annak, hogy az izomzatunk megfelelően reagáljon az edzésekre, illetve annak, hogy eltüntessük a fölösleget a nem kívánatos területekről.


A táplálék kiegészítőkről általánosságban

Először is szeretném azzal kezdeni, hogy a média téves közvetítése miatt szkeptikussá vált személyek számára világossá teszem, mik is valójában a táplálék kiegészítők, mire valóak, miért érdemes beiktatni mindennapi életünkbe őket. Sajnos sokan a táplálék kiegészítő szó hallatán a szteroidokra, és még ki tudja, milyen más szerekre aspektálnak.

Nézzük hát meg egy kicsit közelebbről a táplálék kiegészítőket, más néven étrend kiegészítőket:

 

  • Mint ahogyan a tévhitek rovatomban már említettem, a táplálék kiegészítők nem szteroidok! Nem okoznak máj-, vese-, szív-, és egyéb belső szervi károsodást. Teljesen legálisan kapható készítmények, melyek az egészségünket hivatottak megőrizni és javítani.

 

  • Jelenleg rentgeteg termék és márka található a piacon, így nem lehet általánosságban az étrendkiegészítők hatásait meghatározni, azon túlmenően, hogy egészségmegőrző készítmények.

 

  • Előnyük a hétköznapi ételekkel szemben az, hogy úgy tudunk minőségi tápanyagot juttani a szervezetünkbe, hogy mellette nem, vagy csak minimálisan visszük be a hagyományos ételeink által tartalmazott "rossz" minőségű tápanyagokat (pl: cukrok, telített zsírsavak, fehérliszt, stb...), melyeket szevezetünk nem tud megfelelő módon hasznosítani, így azt zsírrá alakítja át, megemeli a vércukor szintet, továbbá rendszeres fogyasztásuk hosszabb távon betegségek kialakulásához vezethet.Miért érdemes alkalmazni étrendkiegészítőket?

Étrendkiegészítőkre még egészséges életmód mellett is szükségünk van, ugyanis a jelenleg kapható élelmiszereink túlnyomó többsége nem tartalmazza kellő mennyiségben azokat az esszenciális tápanyagokat (vitaminokat, nyomelemeket), amelyekre szükségünk van.
Számos feldolgozott élelmiszerünk előállításához szervezetünk számára káros anyagokat használnak (emulgáló szer, térfogat növelők, stb...), melyeket fontos semlegesítenünk.
Praktikus a kiszerelésük, a rohanó életmódunkba könnyen be tudjuk illeszteni őket.
Segít regenerálni a szervezetünket és az izomzatunkat edzések után és edzések között.
Rendszeres használatukkal számos betegség megelőzhető és kezelhető.

A következő menüpontokban fel fogom sorolni a sportolni vágyók (vagy már sportolók) számára a legfontosabb táplálék kiegészítőket, melyeket érdemes lehet bevetni az edzések mellett.